Το Πάντειο Πανεπιστήμιο έχει ένα ισχυρό αποτύπωμα στον δημόσιο βίο της χώρας, δίνοντας προτεραιότητα στην παιδεία, την κριτική σκέψη και την έρευνα προς όφελος της κοινωνίας. Μέσω της διοικητικής οργάνωσής του σε τέσσερις Σχολές και εννέα ακαδημαϊκά Τμήματα, αλλά και μέσω ενός δικτύου ερευνητικών κέντρων, ινστιτούτων και εργαστηρίων, έχει μια διαχρονική δέσμευση στον κοινωνικό ρόλο της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στην προώθηση της ποιοτικής διασύνδεσης ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και έρευνας και στην υπεράσπιση και προαγωγή των κοινωνικών επιστημών.

Με συστηματική αφοσίωση στις σύγχρονες εκπαιδευτικές, θεωρητικές και ερευνητικές προσεγγίσεις, στην καλλιέργεια της διεπιστημονικότητας, στην προώθηση διεθνών συνεργασιών και στη διατήρηση στενών δεσμών με την κοινωνία, η ακαδημαϊκή κοινότητα του Παντείου βρίσκεται στην αιχμή της ποιοτικής διδασκαλίας και της επιστημονικά και κοινωνικά αναγνωρισμένης ερευνητικής δραστηριότητας.

Οι καθηγητές και οι καθηγήτριες του Παντείου Πανεπιστημίου είναι αφοσιωμένοι/ες στην ακαδημαϊκή διδασκαλία, ενώ διακρίνονται για την ερευνητική τους δραστηριότητα, το συγγραφικό τους έργο και τη δημόσια παρουσία τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό προάγει το στόχο του Πανεπιστημίου να λειτουργεί ως κόμβος παραγωγής και μετάδοσης νέας γνώσης μέσω της διαρκούς και ενεργού συμβολής στη μελέτη σύγχρονων κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών και πολιτισμικών φαινομένων, καθώς και στην αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Σταθερή στόχευση του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού είναι η διάχυση και απήχηση της γνώσης στην κοινωνία μέσα από πολυμερή κανάλια επικοινωνίας και ανταλλαγής, και με γνώμονα την πολυπολιτισμική και δημοκρατική συνύπαρξη, τη βιώσιμη ανάπτυξη και το σεβασμό στο περιβάλλον.