Ημερομηνία: 19/Μάι/2021 Ώρα: 17:00:00

Στο πλαίσιο της σειράς διαδικτυακών συζητήσεων με θέμα:

“Από κοινού, από μακριά: Η ανθρωπολογική έρευνα την εποχή της πανδημίας” 

που διοργανώνει το Εργαστήριο Ανθρωπολογικής Έρευνας του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου

Συζητάμε την επιτόπια έρευνα μέσα από το πρίσμα της συνθήκης της «κοινωνικής αποστασιοποίησης». Ανταλλάσσουμε ερευνητικές εμπειρίες και επί τη ευκαιρία ξανασκεφτόμαστε κριτικά τις έννοιες «επαφή», «απόσταση», «συνάντηση», «συνομιλία», «επιτόπια έρευνα», «συμμετοχική παρατήρηση». Αναλογιζόμαστε πώς διαφορές σε γεωγραφική, ταξική, έμφυλη και εθνική ή φυλετική θέση διέπουν τις εμπειρίες της «κρίσης» και της «κανονικότητας».

Την Τετάρτη 19 Μαΐου συζητάμε έρευνες υποψηφίων διδακτόρων/διδακτορισσών του Τμήματος.

17:00-19:00

Χριστίνα Τίγκα  

Το ERASMUS+ ως πεδίο αλληλεγγύης: Η εμπειρία εράσμους εν μέσω πανδημίας

Νεφέλη Ρουμελιώτη  

Ψυχο-λογίες «για πρόσφυγες»: Σκέψεις πάνω σε ένα πρόγραμμα ιατρικής ανθρωπιστικής βοήθειας  στην Αθήνα

Μπέσυ Πολυκάρπου  

Πολιτικές συμμαχιών για καλύτερους μελλοντικούς κόσμους: Βία, αλληλεγγύη και έμφυλες αντιστάσεις στη σύγχρονη Αθήνα

Εδώ ο σύνδεσμος στο MSteams για την παρακολούθηση των σεμιναρίων:

Join conversation

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Η Χριστίνα Τίγκα είναι υποψήφια διδάκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και υπότροφος του ΙΚΥ. Έχει κάνει σπουδές στην Αρχιτεκτονική και την Κοινωνική και Πολιτισμική Ανθρωπολογία. Την έχουν απασχολήσει διαχρονικά οι πολιτιστικές ανταλλαγές και η έννοια του κοσμοπολιτισμού. Στα πρόσφατα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται οι ήπιες, θετικές και ευεργετικές μορφές της μεταδημοκρατικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η Νεφέλη Ρουμελιώτη έχει ολοκληρώσει βασικές σπουδές στην ψυχολογία και εργάζεται εδώ και αρκετά χρόνια σε ποικίλες δομές υποστήριξης προσφύγων ως ψυχολόγος. Αποφοίτησε το 2018 από το ΜΠΣ «Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας» του Παντείου Πανεπιστημίου και έχει ξεκινήσει την διδακτoρική της διατριβή στο ίδιο Πανεπιστήμιο επιχειρώντας να επεξεργαστεί θεματικές που βρίσκονται στις διασταυρώσεις των δύο γνωστικών κλάδων, της κοινωνικής ανθρωπολογίας και της ψυχολογίας ή/και της ψυχανάλυσης με επίκεντρο το πεδίο του «προσφυγικού».

Η Μπέσυ Πολυκάρπου είναι υποψήφια διδακτόρισσα στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Το 2017 αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο πλαίσιο των προπτυχιακών της σπουδών συμμετείχε στο Πρόγραμμα Κινητικότητας Erasmus παρακολουθώντας μαθήματα στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Paul Valéry – Montpellier III. Το 2019 αποφοίτησε από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία» του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Ιανουάριο του 2021 ξεκίνησε την εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, υπό την επίβλεψη της Καθηγήτριας Αθηνάς Αθανασίου, με τίτλο «Πολιτικές συμμαχιών για καλύτερους μελλοντικούς κόσμους: βία, αλληλεγγύη και έμφυλες αντιστάσεις στη σύγχρονη Αθήνα».

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΕ

 Καθηγήτρια Αθηνά Αθανασίου (Διευθύντρια)

Αναπλ. Καθηγητής Γιώργος Τσιμουρής

Επίκ. Καθηγήτρια Ειρήνη Αβραμοπούλου

Για περισσότερες πληροφορίες, μείνετε συντονισμέν@ εδώ: https://eae.panteion.gr