Ημερομηνία: 12/Μαΐ/2021 Ώρα: 17:00:00

Στο πλαίσιο της σειράς διαδικτυακών συζητήσεων με θέμα:

“Από κοινού, από μακριά: Η ανθρωπολογική έρευνα την εποχή της πανδημίας” 

που διοργανώνει το Εργαστήριο Ανθρωπολογικής Έρευνας του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου

Συζητάμε την επιτόπια έρευνα μέσα από το πρίσμα της συνθήκης της «κοινωνικής αποστασιοποίησης». Ανταλλάσσουμε ερευνητικές εμπειρίες και επί τη ευκαιρία ξανασκεφτόμαστε κριτικά τις έννοιες «επαφή», «απόσταση», «συνάντηση», «συνομιλία», «επιτόπια έρευνα», «συμμετοχική παρατήρηση». Αναλογιζόμαστε πώς διαφορές σε γεωγραφική, ταξική, έμφυλη και εθνική ή φυλετική θέση διέπουν τις εμπειρίες της «κρίσης» και της «κανονικότητας».

Την Τετάρτη 12 Μαΐου  συζητάμε έρευνες υποψηφίων διδακτόρων/διδακτορισσών του Τμήματος.

17:00-19:00

 Σάββας Τριανταφυλλίδης  

«Σαν πολίτες β’ κατηγορίας»: Ανθρωπολογικές προσεγγίσεις της ομόφυλης πατρότητας στην Ελλάδα

Παναγιώτης  Αντωνιάδης  

«O α-όρατος πληροφορητής»: Ψηφιακές εθνογραφικές συναντήσεις πέρα από τη βλεμματική οικονομία 

Άλκηστη Ευθυμίου  

Οικειότητες σε κρίση: Αισθητικο-πολιτικά αιτήματα μεταξύ φεμινισμού και queer στον σύγχρονο κινηματογράφο της Χιλής

Εδώ ο σύνδεσμος στο MSteams για την παρακολούθηση των σεμιναρίων:

Join conversation

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ 

 O Παναγιώτης Αντωνιάδης έχει σπουδάσει Νομική και Σπουδές Φύλου και Σεξουαλικότητας, ενώ η υπό εξέλιξη διδακτορική του διατριβή υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Αθηνάς Αθανασίου φέρει τον προσωρινό τίτλο «Το σεξ ως ηθικοπολιτική συνάντηση: ψυχο-βιο-πολιτικές της οικειότητας και η παιδαγωγική της επιθυμίας στα ελληνικά μετα-HIV/AIDS queer τοπία». 

Η Άλκηστη Ευθυμίου είναι υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Σε στενή σύνδεση με έργα queer και φεμινιστικού κινηματογράφου, η διατριβή της εστιάζει στις πολιτισμικές πολιτικές του έρωτα και στο κρίσιμο καθεστώς της οικειότητας στον ύστερο καπιταλισμό. Πραγματοποίησε προπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού και μεταπτυχιακές σπουδές στο ΔΠΜΣ «Φύλο, Κοινωνία, Πολιτική» του Παντείου Παν/μίου. Κατέχει επίσης μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη μουσειολογία από το University College London. Έχει δώσει ομιλίες και επιτελεστικές διαλέξεις σε συνεργασία με διάφορα ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη (Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ZHdK, Künstlerhaus Stuttgart, Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης, Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, Goethe-Institut Athen, Rosa Luxemburg Stiftung και άλλα). Οι πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις της περιλαμβάνουν κείμενα σε περιοδικά όπως τα feministiqáIdentities και Journal for Greek Media and Culture. Το ερευνητικό της έργο (2019-2022) υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ). Έχει επίσης λάβει υποστήριξη (2018-2019) για τις διδακτορικές της σπουδές από τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.

Ο Σάββας Τριανταφυλλίδης είναι Υποψήφιος Διδάκτορας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Το 2012 αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην κατεύθυνση της Εθνολογίας. Το 2014 αποφοίτησε από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κοινωνική και Πολιτισμική Ανθρωπολογία» του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Το 2015 ξεκίνησε την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής στο ίδιο Τμήμα, υπό την επίβλεψη της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας, Ειρήνης Τουντασάκη, με τίτλο « “Ιχνηλατώντας την ομόφυλη πατρότητα”: Ανθρωπολογικές προσεγγίσεις της ανδρικής ομόφυλης συγγενειακότητας στην Ελλάδα». Από το 2016 είναι υπότροφος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» για την ολοκλήρωση των διδακτορικών του σπουδών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τη Συγγένεια, τα Φύλα και την ελληνική εθνογραφία. Έχει παρουσιάσει εργασίες του σε διάφορες ημερίδες και συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μέλος της EASA και Ιδρυτικό μέλος του ΣΚΑΕ. 

 

 Η Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΕ

 Καθηγήτρια Αθηνά Αθανασίου (Διευθύντρια)

Αναπλ. Καθηγητής Γιώργος Τσιμουρής

Επίκ. Καθηγήτρια Ειρήνη Αβραμοπούλου

Για περισσότερες πληροφορίες, μείνετε συντονισμέν@ εδώ: https://eae.panteion.gr