Τελευταία νέα

Ανακοίνωση της Πρυτανείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου

 

Με συναίσθηση Ακαδημαϊκής Ευθύνης, η Πρυτανεία του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, στέκει αναστοχαστικά σήμερα, 47 χρόνια από τότε, στο ειδικό πολιτικό και κοινωνικό βάρος των γεγονότων της κορυφαίας στιγμής του Αντιδικτατορικού Φοιτητικού Κινήματος, που έμεινε στην Ιστορία ως η Εξέγερση του Πολυτεχνείου του 1973, της οποίας την επικαιρότητα συνειδητοποιούμε και πάλι σήμερα. Δεν είναι μόνο το κεντρικό της σύνθημα για «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» που παραμένει επίκαιρο αλλά και η προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών και του Συντάγματος.

Η Πάντειος Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών συνδέθηκε στενά με το αντιδικτατορικό κίνημα, υπερασπιζόμενη τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Ο Καθηγητής και Πρύτανης της Παντείου Μιχαήλ Στασινόπουλος, ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, το 1969 εξέδωσε απορριπτική απόφαση για τη νομιμότητα του δικτατορικού καθεστώτος και εκδιώχθηκε. O Καθηγητής, και αργότερα Πρύτανης, Σάκης Καράγιωργας διώχθηκε, βασανίστηκε και καταδικάστηκε σε ισόβια για την αντιστασιακή του δράση. Προσωπικότητες όπως ο μετέπειτα πρύτανης Βασίλης Φίλιας και ο Κώστας Σημίτης, καθηγητής στην Πάντειο επίσης μετά την πτώση της δικτατορίας, και πολλοί άλλοι μετείχαν στον αντιδικτατορικό αγώνα, διώχθηκαν, εξορίστηκαν και βασανίστηκαν.

Η συμμετοχή στην εξέγερση του Πολυτεχνείου οδήγησε στον θάνατο τον φοιτητή της Παντείου Γιώργο Σαμούρη, ενώ πολλοί άλλοι φοιτητές διώχθηκαν και φυλακίστηκαν.

Η γνώση και η βαθύτερη κατανόηση της Ιστορίας του Παντείου και της χώρας μας δεν σηματοδοτεί έναν ακόμη επετειακό εορτασμό ή ένα μνημόσυνο, αλλά αποτελεί πηγή στάσης και δράσης κάθε ενεργού Δημοκρατικού Πολίτη που υπερασπίζεται την Ελευθερία. Η επέτειος της 17ης Νοέμβρη, υπό τις παρούσες συνθήκες της πανδημίας και των συνεπειών της, μας καλεί σε εγρήγορση ώστε να υπερασπιστούμε τα αγαθά της δημόσιας υγείας, της δημόσιας παιδείας και της δημοκρατίας.

erasmus w elke w MODIP wide KEDIBIM

Γ Ρ Η Γ Ο Ρ Η   Π Ρ Ο Σ Β Α Σ Η

Μηχανοργάνωση

Βιβλιοθήκη

it modip

diaugeia

gym