Δελτίο Τύπου

Επιστημονική ημερίδα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

 7 Μαρτίου 2023

 «Ο σύγχρονος δημοσιονομικός έλεγχος : μεταρρυθμίσεις και νέα δυναμική»

Στην κατάμεστη αίθουσα του αμφιθεάτρου Σάκη Καράγιωργα ΙΙ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία ημερίδα υπό την αιγίδα του Παντείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Ελεγκτικό Συνέδριο για τον σύγχρονο δημοσιονομικό έλεγχο, τον οποίο ασκεί το Δικαστήριο κυρίως σε συμβάσεις μεγάλης οικονομικής αξίας με σκοπό την αποτροπή της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος και τη διασφάλιση της αρχής της διαφάνειας ή σε τομείς υψηλού ελεγκτικού ενδιαφέροντος με στόχο την ανάδειξη συστημικών παθογενειών. Ο ελεγκτής στο σύγχρονο δημοσιονομικό περιβάλλον καλείται να εκφέρει κρίση όχι μόνο για την αξιοπιστία των λογαριασμών (νομιμότητα και κανονικότητα) αλλά και για τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση που περιλαμβάνει την αποτελεσματικότητα της δράσης του ελεγχόμενου φορέα.

Ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Ιωάννης Σαρμάς ανέδειξε την κοινή κατεύθυνση στη μεταρρυθμιστική πορεία στην Ελλάδα και στη Γαλλία αναφορικά με την ευθύνη των εμπλεκόμενων στη δημοσιονομική διαδικασία προσώπων και τους δημοσιονομικούς ελέγχους, ενώ ο Σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Κων. Κρέπης αναφέρθηκε στην αρχή της αναλογικότητας στους δημοσιονομικούς καταλογισμούς.

Συμμετείχαν επίσης στην εκδήλωση ως ομιλητές ή προεδρεύοντες οι Καθηγητές Παντείου Πανεπιστημίου κ. Σταυρούλα Κτιστάκη, κ. Μ. Μουστάκας, κ. Ι. Φίλος, κ. Χρ. Μουκίου, οι Καθηγητές ΕΚΠΑ κ. Γ. Δελλής και κ. Ι. Τασόπουλος, καθώς και οι Πάρεδροι ΕλΣυν κα Ειρ. Λιάσκα και Α. Ταμαμίδης και η Πάρεδρος του ΣτΕ Κ. Σκούρα. Την επιστημονική ημερίδα παρακολούθησαν ο τ. Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Δημήτριος Σκαλτσούνης, ο Γενικός Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Στ. Πουλής, οι Αντιπρόεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Κων. Κωστόπουλος και κ. Ευ. Κουλουμπίνη, ο Γενικός Διευθυντής Δημοσιονομικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Γεώργιος Γεωργίου και γενικότερα ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, Επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προϊστάμενοι των οικονομικών υπηρεσιών δημοσίων φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.