Συνάντηση εταίρων στο πλαίσιο του προγράμματος

«IcARUS-Innovative AppRoaches to Urban Security»

Πάντειο Πανεπιστήμιο

7 & 8 Φεβρουαρίου 2023

Στις 7 και 8 Φεβρουαρίου 2023 το Εργαστήριο Αστεακής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (EAstE) και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Αστεακή Ασφάλεια (European Forum for Urban Security-Efus) διοργάνωσαν από κοινού συντονιστική συνάντηση για τους εταίρους του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «IcARUSInnovative AppRoaches to Urban Security», η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα ΙΙ του Παντείου Πανεπιστημίου.

Το Εργαστήριο Αστεακής Εγκληματολογίας, υπό τη διεύθυνση της Καθηγήτριας Χριστίνας Ζαραφωνίτου, συμμετέχει διά του ΕΛΚΕ Παντείου Πανεπιστημίου, ως εταίρος στην κοινοπραξία του Έργου, ενώ το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Αστεακή Ασφάλεια έχει το ρόλο του συντονιστή εταίρου του προγράμματος.

Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογικών και κοινωνικών εργαλείων για την προαγωγή της αστεακής ασφάλειας σε έξι ευρωπαϊκές πόλεις (Νίκαια, Ρίγα, Λισαβόνα, Τορίνο, Ρότερνταμ και Στουτγκάρδη) με την ενεργό συμμετοχή των εκπροσώπων των πόλεων κατά το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την εφαρμογή και την αξιολόγηση των εργαλείων.

Η έναρξη της συνάντησης των εταίρων του προγράμματος σηματοδοτήθηκε από το χαιρετισμό της Αντιπρυτάνεως Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασιών του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Μαριάννας Ψύλλα και εν συνεχεία ακολούθησε παρουσίαση του  Εργαστηρίου Αστεακής Εγκληματολογίας από τη Δρα Ελένη Κοντοπούλου, στο πλαίσιο της οποίας οι εταίροι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν τόσο για τις επιστημονικές και ερευνητικές δράσεις του Εργαστηρίου όσο και για τις συνεργασίες και τη συμμετοχή του σε άλλα ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα, αφού πρώτα έγινε μια σύντομη αλλά περιεκτική αναφορά στην ιστορία και τη σύγχρονη φυσιογνωμία του Παντείου Πανεπιστημίου.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης, οι εταίροι συζήτησαν με τους εκπροσώπους των πόλεων που συμμετέχουν στο Έργο, το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι εργασίες για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη των εργαλείων για κάθε πόλη, ενώ σε παράλληλες συνεδρίες συζητήθηκε και αναπτύχθηκε γόνιμος επιστημονικός διάλογος ανάμεσα στους εταίρους και τους εκπροσώπους των πόλεων αναφορικά με ζητήματα χάραξης και εφαρμογής στρατηγικών αστεακής ασφάλειας σε τοπικό επίπεδο, διεταιρικότητας καθώς και αξιολόγησης των εφαρμοζόμενων μέτρων για την πρόληψη του εγκλήματος και την ενίσχυση του αισθήματος της ασφάλειας των πολιτών. Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνάντησης των εταίρων, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη κοινών αλλά και προσαρμοσμένων δεικτών για την αξιολόγηση των εργαλείων που πρόκειται να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν σε κάθε πόλη. Τέλος, συζητήθηκαν ζητήματα δεοντολογίας και προστασίας προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο υλοποίησης του ερευνητικού προγράμματος αλλά και ζητήματα διάχυσης και διαχείρισης του Έργου.

Κατά την ολοκλήρωση της συντονιστικής συνάντησης, οι εντυπώσεις που αποκόμισαν οι εταίροι από τη διήμερη γόνιμη συζήτηση και ανταλλαγή επιστημονικής γνώσης και εμπειρίας ήταν ιδιαιτέρως θετικές και ευχαρίστησαν εγκάρδια τους διοργανωτές.