GLAMMONS: Νέο ερευνητικό έργο για το Πάντειο Πανεπιστήμιο

27-10-2022

Στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2022, έγινε στο Βερολίνο η εναρκτήρια συνάντηση εργασίας του ερευνητικού έργου GLAMMONS- «Resilient, sustainable and participatory practices: Towards the GLAMs of the commons”», στο οποίο το Πάντειο Πανεπιστήμιο είναι επικεφαλής συντονιστής εταίρος. Το ερευνητικό έργο είναι τριετές (2022-2025) και χρηματοδοτείται με 3 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Horizon Europe -Research and Ιnnovation on Culture Heritage and CCIs).

 

Το ξέσπασμα της πανδημίας δημιούργησε διάφορες νέες προκλήσεις για τον τομέα των GLAMs (Galleries, Libraries, Archives and Museums), o οποίoς ήδη τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υποχρηματοδότησης, αυξημένου κόστους συντήρησης και λειτουργίας, καθώς και νέες προκλήσεις που επιβάλλει ο υπερ-τουρισμός σε ορισμένες περιοχές στην ΕΕ.

Η πανδημία του COVID-19 χρησίμευσε ως ένα κάλεσμα αφύπνισης για να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο η πολιτιστική παραγωγή και κατανάλωση οργανώνονται και αρθρώνονται με διαφορετικά σύνολα παραγόντων και τοπικά πλαίσια, προς τη διασφάλιση της βιωσιμότητας, της προσβασιμότητας και της ευημερίας του τομέα, του εργατικού δυναμικού του και των τοπικών κοινοτήτων. Πολύ πριν από την κρίση της πανδημίας, η Ευρωπαϊκή πολιτιστική πολιτική ενθάρρυνε ήδη τα μουσεία να υιοθετήσουν τη συμμετοχική διακυβέρνηση και την ψηφιοποίηση, να γίνουν πιο οικονομικά αυτάρκη και να διαφοροποιήσουν τις δραστηριότητές τους που παράγουν εισόδημα σε αστικές και περιφερειακές οικονομίες.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών ετών θα χαρτογραφηθούν οι προπανδημικές πρακτικές σε ολόκληρο τον τομέα, οι επιπτώσεις της πανδημίας και θα διερευνηθούν νέες λύσεις για την προσαρμογή των GLAMs στη μεταπανδημική εποχή, κάτω από ένα νέο εννοιολογικό παράδειγμα, αυτό της θεωρίας των κοινών (theory of the commons), θέτοντας τα GLAM ως παράγοντες αλλαγής στις σύγχρονες κοινωνίες.

 

Στο έργο συμμετέχουν 8 Ευρωπαίοι εταίροι: Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (Ελλάδα), επικεφαλής του έργου, Stichting CREARE Social (Ολλανδία), Inpolis Urbanism GmbH (Γερμανία), Technische Universität Berlin (Γερμανία), – Burgundy School of Business (Γαλλία), European Creative Hubs Network-ECHN (Ελλάδα), Mazomos Landscape and Heritage Consultants BVBA (Βέλγιο), και NOVA ISKRA Kreativni Hab (Σερβία).

 

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο: Επ. Καθηγητής Βασίλης Αυδίκος, Συντονιστής και επιστημονικός υπεύθυνος, v.avdikos@panteion.gr, https://glammons.eu