Καλλιθέα, 9 Σεπτεμβρίου 2022.

 Αγαπητοί/ές πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες,

Σας καλωσορίζουμε με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση στο Πάντειον Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Θερμά συγχαρητήρια για την επιτυχία σας, η οποία δικαίωσε τις προσπάθειες που καταβάλατε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Είμαστε βέβαιοι ότι διαβαίνοντας το κατώφλι του Πανεπιστημίου μας, θα περάσετε μαζί μας τα ωραιότερα χρόνια της ζωής σας και θα πραγματοποιήσετε κάποια από τα όνειρά σας.

Το Πάντειον είναι ένα από τα ιστορικότερα ιδρύματα της χώρας μας και έχει συνδεθεί με μεγάλες προσωπικότητες του δημόσιου βίου. Οι καθηγητές και οι καθηγήτριές του διακρίνονται για την ερευνητική τους δραστηριότητα, τις δημοσιεύσεις τους και τη δημόσια παρουσία τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Απόφοιτοί μας κατέχουν υψηλές θέσεις στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και ξεχωρίζουν για τις εξαιρετικές τους ικανότητες σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελμάτων. Το Πανεπιστήμιό μας είναι κόμβος παραγωγής νέας γνώσης, εξωστρεφές, ανοιχτό στην κοινωνία, την καινοτομία και τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Ως πανεπιστήμιο που ειδικεύεται στις κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες, το Πάντειον δίνει ιδιαίτερη σημασία στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, στην ανάπτυξη ελεύθερης προσωπικότητας και στην καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων. Πέρα από τα μαθήματα, σειρά επιστημονικών δραστηριοτήτων και κοινωνικών δράσεων, μαζί με τα προγράμματα πρακτικής άσκησης, προσφέρουν ευκαιρίες σε φοιτητές και φοιτήτριες να ολοκληρώσουν μια εκπαίδευση που υπερβαίνει τα γνωστικά όρια της επιστήμης και αφορά την καλλιέργεια του πολίτη και την είσοδο στην αγορά εργασίας.

Μετά από δυο χρόνια κρίσης, επιστρέφουμε στην ακαδημαϊκή κανονικότητα, με τα αμφιθέατρα γεμάτα, τα εργαστήρια σε πλήρη δράση και τις πολιτιστικές και επιστημονικές μας δραστηριότητες να πολλαπλασιάζονται. Οι δύσκολες συνθήκες των προηγούμενων χρόνων μας δίδαξαν πώς να διαχειριζόμαστε την κρίση και πώς να αντιμετωπίζουμε ως ενωμένη κοινότητα τα καθημερινά προβλήματα. Αυτό είναι το μεγάλο κέρδος μας: η αλληλεγγύη, το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, η συνειδητοποίηση του συνανήκειν, η πίστη στις δυνάμεις του δημόσιου πανεπιστημίου.

Σας περιμένουμε να δώσετε δημιουργική πνοή στο Πανεπιστήμιό μας, να εμπνευστείτε από το ξεχωριστό ακαδημαϊκό μας περιβάλλον και να ενταχθείτε στην παντειακή κοινότητα, η οποία συνεχώς ανανεώνεται και διευρύνεται.    

Η Πρύτανις

Καθηγήτρια Χριστίνα Κουλούρη