Ξεκινά αυτή την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 10.30-11.00 η μετάδοση της νέας συγκομιδής φοι­τητικών ντοκιμαντέρ της σειράς «Φοιτητιβίσματα», που παράγονται στο πλαίσιο του διαπα­νεπιστημιακού προγράμματος ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ.

Το ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ 2021 υλοποιήθηκε με την συμμετοχή  65 επιδοτούμενων και 10 εθελο­ντριών/ντών φοιτητριών/τών, καθώς και 65 συμβούλων καθηγητριών/τών, από  52 Τμήματα, από 17 ΑΕΙ : ΑΙΓΑΙΟΥ, ΑΠΘ, ΑΣΚΤ, ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΘΡΑΚΗΣ, ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΙΟΝΙΟΥ, ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΚΡΗ­ΤΗΣ (Πανεπιστήμιο- Πολυτεχνείο), ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ,  ΠΑΝΤΕΙΟ,  ΠΑΤΡΩΝ, ΠΕΛΟΠΟΝ­ΝΗΣΟΥ.

Οι επίλεκτες/οι φοιτήτριες/τές κλήθηκαν να αξιοποιήσουν τις προσωπικές τους δεξιότητες, σύμφωνα με το ιδιαίτερο γνωστικό τους πεδίο, καθώς και τα προσωπικά τους βιώματα, ώστε να δημιουργήσουν ομαδο-συνεργατικά μικρά ντοκιμαντέρ  με θέματα εμπνευσμένα από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Προηγήθηκε τρίμηνο διεπιστημονικό τηλε-σεμινάριο με τη συμμετοχή πολλών συνδέσμων καθηγητών του δικτύου του ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ από το οπτικοα­κουστικό- καλλιτεχνικό πεδίο και το ιστορικό πεδίο, καθώς και άλλων προσκεκλημένων ομι­λητών. 

Το πρόγραμμα ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ, που σχεδιάστηκε πιλοτικά το 2014 με πρωτοβουλία του Κανα­λιού της Βουλής σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Παν/ίου Αιγαίου και από το 2018 εξελίχθηκε σε δια-τμηματικό πρόγραμμα, δια-συνδέει πλέον το σύνολο των οπτικοακουστικών και καλλιτεχνικών τμημάτων των ελληνικών ΑΕΙ, αποτελώντας μοναδικό και πολύτιμο θεσμό για την φοιτητική οπτικοακουστική δημιουργία. Την περίοδο 2015-2020 δημιουργήθηκαν 125 ταινίες (25 της σειράς «Στο Ακαδημαϊκό Τέ­ταρτο» και 100 «Φοιτητιβίσματα»). Το 2021, με τη συμμετοχή και όλων των ιστορικών πα­νεπιστημιακών τμημάτων, η παραγωγή ξεπερνά τις 30 ταινίες.

Ο τεχνικός εξοπλισμός παρέχεται από τα Πανεπιστήμια, ενώ συντονιστικό ρόλο στη λειτουρ­γία του τηλε-σεμιναρίου και στην αποπεράτωση (post production) των ταινιών έχει το Πανε­πιστήμιο Αιγαίου.

Οι πρώτες δύο ταινίες του φετινού προγράμματος είναι:

α) Ο Αλής πριν τον Πασά 

Αναφέρεται σε βιογραφικά στοιχεία του Αλή Πασά, στον χαρακτήρα του και σε κρίσιμα γε­γονότα της περιπετειώδους ζωής του.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Σέρρας, φοιτητής του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοι­νωνίας  του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Β) Πέρα από τον Mπερντέ

Οι δύο όψεις του Θέατρου Σκιών, ως λαϊκού θεάματος και ως εικαστικής τέχνης. Ποιο είναι το κοινό που το παρακολουθεί σήμερα και τί ιστορίες αφηγούνται οι φιγούρες του σε μια ει­καστική έκθεση;

Σκηνοθεσία: Στράτος Σεραφειμίδης, φοιτητής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστη­μών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Φοιτητιβίσματα

Από αυτή την Κυριακή 23 Ιανουαρίου και κάθε Κυριακή 10.30-11.00  στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων