Η ERASMUS Στρατηγική Σύμπραξη Γεω-φιλοσοφία των Βαλκανίων (GEOBALKANS) επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ενός πανεπιστημιακού προγράμματος σπουδών που
– θα προάγει διεπιστημονικές και κριτικές πολιτικές μελέτες, φέρνοντας σε διάλογο και συνεργασία διάφορες παραδόσεις κριτικής θεωρίας & πολλαπλούς κλάδους από τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες (ψυχανάλυση, ανθρωπολογία, σύγχρονη φιλοσοφία, θεωρία τέχνης, πολιτιστικές μελέτες, μελέτες μνήμης, μελέτες φύλου και σεξουαλικότητας, μελέτες μέσων, ανθρώπινη γεωγραφία, ιστορία κ.λπ.)
– μαζί με την ανάπτυξη καινοτόμων παιδαγωγικών, διδασκαλίας, αξιολόγησης και μαθησιακών περιβαλλόντων που θα ανταποκρίνονται από κοινού σε αυτή την προσέγγιση.
Στηριζόμενη στη δέσμευση της βασικής κριτικής θεωρίας στον πολιτικό και πολιτιστικό μετασχηματισμό και στην προαγωγή της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της συμφιλίωσης και του διαπολιτισμικού διαλόγου  και εμπλέκοντας την παραγωγή γνώσης και την κριτική ανάλυση με ενεργό πολιτική και δημοκρατική δέσμευση, στόχος του GEOBALKANS είναι να προσφέρει στους υποψήφιους φοιτητές διεπιστημονική κριτική κατανόηση και εργαλεία ανάλυσης-έρευνας σχετικά με σύγχρονα πολιτικά φαινόμενα, θέτοντας τη γεωπολιτική, τις σχέσεις και την πολιτική των Βαλκανίων στο επίκεντρο της παραγωγής γνώσης και της έρευνας.
Με αυτό το πρόγραμμα θα θέλαμε να επικεντρωθούμε στο συγκεκριμένο, «εδώ και τώρα», της υλικής υπόστασης, της γενεαλογίας, της ανάπτυξης, της σημασίας και της εφαρμογής των εννοιών της παραδοσιακής πολιτικής θεωρίας.
Το τελευταίο περιλαμβάνει την εκ νέου σκέψη της καθολικής και δια-ιστορικής χρήσης της πολιτικής φιλοσοφίας καθολικά τοποθετημένη στο πλαίσιο των Βαλκανίων.
Ο στόχος των διεπιστημονικών βαλκανικών μελετών του προγράμματος GEOBALKANS είναι ο εκσυγχρονισμός των εκπαιδευτικών προσεγγίσεων σε κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με την (αυτό -) κατανόηση της περιοχής για την αντιμετώπιση των σημερινών και μελλοντικών προκλήσεων συμφιλίωσης και εξευρωπαϊσμού. Λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες και αναδυόμενες μη φιλελεύθερες τάσεις που καθυστερούν τις ευρωπαϊκές προοπτικές των Βαλκανίων, το έργο ξεκινά από την υπόθεση ότι οι μελέτες στις κοινωνικές και στις ανθρωπιστικές επιστήμες στα Βαλκάνια είναι ως επί το πλείστον εθνικά μεροληπτικές, χωρίς διαπεριφερειακή και διεπιστημονική διάσταση.
Αυτή η μεροληψία βλάπτει κριτικά τις διαδικασίες συμφιλίωσης και εκδημοκρατισμού της περιοχής. Με βάση αυτό, ο κύριος στόχος του προγράμματος GEOBALKANS είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου, διαβαλκανικού και διευρωπαϊκού σχολείου που θα συνδυάσει τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στη μελέτη των αντίστοιχων πεδίων, δίνοντάς τους μια καθαρή περιφερειακή διάσταση, υποστηριζόμενη μέσω διεπιστημονικής. πρωτοποριακές μεθοδολογίες και συνεργασία στις κοινωνικές επιστήμες, τις ανθρωπιστικές επιστήμες και τις φυσικές επιστήμες, ευέλικτες (συμβατικές και ψηφιακές) προσεγγίσεις μελέτης, που καλύπτονται από διακεκριμένους περιφερειακούς και ευρωπαίους εμπειρογνώμονες στον τομέα.
Οι κύριες θεματικές του προγράμματος σπουδών είναι
οι Πολιτικές του σώματος,
η κριτική των αν-ελεύθερων (il-liberal) ιδεολογιών,
η πολιτική των συνόρων & η μετανάστευση
οι μελέτες μνήμης.
Το πρόγραμμα υλοποιείται υπό το συντονισμό του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Ευρώπης στα Σκόπια, με εταίρους το Πανεπιστήμιο Singidunum στο Βελιγράδι, το Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, το Πανεπιστήμιο L’Orientale στη Νάπολη και το Πανεπιστήμιο της Βερόνας. Η συνεργασία είναι αφιερωμένη στην ανταλλαγή γνώσεων, ακαδημαϊκών και πολιτικών πρακτικών που θα βελτιώσουν την περιφερειακή και ευρύτερη συνεργασία, με έμφαση στην καθιέρωση ενός ακαδημαϊκού άξονα μεταξύ Αθήνας, Σκοπίων και Βελιγραδίου, με την υποστήριξη της εμπειρογνωμοσύνης και της εποπτείας των σχετικών πηγών γνώσης και έρευνας που αφορά τους Ιταλούς εταίρους, τα πανεπιστήμια τους και φημισμένα ερευνητικά κέντρα.