Προκήρυξη Διδακτορικής Υποτροφίας από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη για Νεοελληνικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, στοχεύοντας στην ενίσχυση του ερευνητικού έργου της έδρας Νεοελληνικών Σπουδών «Μαριλένα Λασκαρίδη» στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και στην προαγωγή των ελληνικών γραμμάτων διεθνώς, προκηρύσσει μία (1) υποτροφία για διδακτορικές σπουδές στο πεδίο των Νεοελληνικών Σπουδών, στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.

Η υποτροφία είναι τριετούς διάρκειας (Σεπτέμβριος 2021-Δεκέμβριος 2021), ο/η υπότροφος θα εργαστούν υπό την εποπτεία της καθηγήτριας της έδρας Νεοελληνικών Σπουδών «Μαριλένα Λασκαριδή» Μαρίας Μπολέτση και η γλώσσα σπουδών είναι η αγγλική.

Οι υποψήφιοι καλούνται να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία θα τεθούν υπό την κρίση επιτροπής, έως τις 15 Απριλίου 2021. Αναλυτική προκήρυξη υποτροφίας: https://bit.ly/3bM9dqF

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να αποστέλλουν διευκρινιστικές ερωτήσεις μόνο γραπτώς, στο email romiou@laskaridisfoundation.org.

———————————-

Η έδρα Νεοελληνικών Σπουδών «Μαριλένα Λασκαρίδη»

Η έδρα «Μαριλένα Λασκαρίδη» ιδρύθηκε το 2018 από την Ολλανδική Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών και χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στο πλαίσιο των στόχων του για την προαγωγή του ελληνικού πολιτισμού και των ελληνικών Γραμμάτων σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Η έδρα φέρει το όνομα της αείμνηστης Μαριλένας Λασκαρίδη, Αντιπροέδρου του Ιδρύματος. Το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Ολλανδίας, συνδέεται ιστορικά με το ελληνικό πνεύμα, ενώ από το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών επιτελείται σπουδαίο επιστημονικό έργο για δεκαετίες. Το 2020, το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ αναδείχτηκε πρώτο μεταξύ όλων των τμημάτων των πανεπιστημίων του Άμστερνταμ, ανεξαρτήτως αντικειμένου, και τρίτο σε όλα τα πανεπιστήμια της Ολλανδίας, σύμφωνα με την επίσημη κατάταξη των πανεπιστημιακών τμημάτων της χώρας. Η έδρα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ είναι μία από τις λίγες έδρες αντίστοιχων σπουδών στη Δυτική Ευρώπη.