Καλλιθέα, 1 Σεπτεμβρίου 2020.

Αγαπητοί φοιτητές, αγαπητές φοιτήτριες,

Σας καλωσορίζουμε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, ένα πανεπιστήμιο που ειδικεύεται στις κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες και δίνει ιδιαίτερη σημασία στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και στην καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων. Αυτή είναι η ταυτότητά μας. Το Πάντειο είναι ένα δημόσιο πανεπιστημιακό ίδρυμα με μεγάλη ιστορία και έχει αναδείξει σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής πολιτικής και πνευματικής ζωής. Οι καθηγητές και οι καθηγήτριές του διακρίνονται για την ερευνητική τους δραστηριότητα, τις δημοσιεύσεις τους και τη δημόσια παρουσία τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Πανεπιστήμιό μας είναι κόμβος παραγωγής νέας γνώσης, εξωστρεφές, ανοιχτό στην κοινωνία και τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Η φετινή χρονιά ξεκινά με δυσμενείς συνθήκες για τη διδασκαλία και για την ενσωμάτωση των πρωτοετών φοιτητών στην ακαδημαϊκή μας κοινότητα. Τα πρακτικά προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία του Covid-19 στη λειτουργία του πανεπιστημίου μας είναι αντίστοιχα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο των Α.Ε.Ι. της χώρας. Ωστόσο, το προηγούμενο εξάμηνο το Πάντειο λειτούργησε αποτελεσματικά εξ αποστάσεως χωρίς να υπάρξει καμία αναστολή στη διδασκαλία και τις εξετάσεις. Είμαστε και πάλι αποφασισμένοι να δουλέψουμε σκληρά για να διεξαχθεί ομαλά η πανεπιστημιακή διδασκαλία και να ολοκληρωθεί το χειμερινό εξάμηνο χωρίς σοβαρά προβλήματα. Πιστεύουμε ότι η εξ αποστάσεως διδασκαλία είναι ένα πρόσκαιρο μέτρο που επιβάλλει η συγκυρία και ότι δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία και την προσωπική επαφή ανάμεσα στον καθηγητή/καθηγήτρια και τον φοιτητή/φοιτήτρια. Προσβλέπουμε επομένως στην υπέρβαση της δύσκολης αυτής συνθήκης ώστε να επανέλθουμε στην κανονικότητα του αμφιθεάτρου και της αίθουσας. Εκεί θα σας περιμένουμε για να μοιραστούμε την ξεχωριστή εμπειρία που συνιστούν οι πανεπιστημιακές σπουδές σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο.

Σας καλούμε να αξιοποιήσετε την εξαιρετική μας βιβλιοθήκη και τις ευκαιρίες που σας δίνονται για την εκμάθηση ξένων γλωσσών, να μετάσχετε στις δραστηριότητες του Γυμναστηρίου και στις ποικίλες πολιτιστικές δράσεις των φοιτητικών ομάδων και της χορωδίας μας και να παρακολουθήσετε τα επιστημονικά συνέδρια και τις ημερίδες που οργανώνουν οι Σχολές και τα Τμήματα. Κάποιες δράσεις θα εξακολουθήσουν να γίνονται και εξ αποστάσεως.

Το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών είναι ανοιχτό σε όλες και όλους σας και αναμένει τις φρέσκιες ιδέες σας, την έμπνευση και τον δυναμισμό σας για να δημιουργήσουμε μαζί ένα σύγχρονο πανεπιστημιακό περιβάλλον.

Η Πρύτανις

Καθηγήτρια Χριστίνα Κουλούρη

Οι Αντιπρυτάνεις

Καθηγητής Χαράλαμπος Οικονόμου                      Καθηγήτρια Πηνελόπη Φουντεδάκη

Καθηγητής Χρίστος Παπαθεοδώρου                      Αν. Καθηγήτρια Μαριάννα Ψύλλα