Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής

Προκλήσεις και Επιτεύγματα

Σας καλωσορίζω στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, στο πρώτο πανεπιστημιακό τμήμα που ιδρύθηκε για την εκπαίδευση και έρευνα στην κοινωνική πολιτική στη χώρα. Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής έγινε γνωστό για το επίπεδο σπουδών, την έρευνα και τις δυνατότητες ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας που παρέχει. Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι που υπηρέτησαν στο τμήμα (ομότιμοι καθηγητές Δ. Τσαούσης, Κ. Κασιμάτη, Λ. Μουσούρου, Σ. Ρομπόλης και Καθηγήτρια Ο. Στασινοπούλου) όχι μόνο έθεσαν τα θεμέλια της ανάλυσης και του σχεδιασμού της κοινωνικής πολιτικής στη χώρα αλλά μαζί με όλους τους νεότερους καθηγητές διαμόρφωσαν και ανάπτυξαν ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον που συνδέει τη γνώση με την έρευνα και την αξιολόγηση προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής. Σε αυτά τα πλαίσια αναπτύχθηκαν πεδία της κοινωνικής πολιτικής όπως είναι η εργασία – απασχόληση, η μετανάστευση, το φύλο, η κοινωνική ασφάλιση, η οικογένεια, ο τρίτος τομέας κ.α., και δεν είναι τυχαίο που το τμήμα είναι γνωστό στη χώρα για την προσφορά μελετών στην κοινωνία που αποτέλεσαν σταθμό στην ιστορία της κοινωνικής πολιτικής.

 Με σεβασμό απέναντι στις ιδιαιτερότητες των φοιτητών μας και απέναντι στις ξεχωριστές ανάγκες πρόσβασης στις κοινωνικές υπηρεσίες και αγαθά των κοινωνικών ομάδων και τάξεων που μελετάμε, αναπτύξαμε ένα προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών που ξεχωρίζει. Εστιάσαμε την προσοχή μας στις μορφές και τρόπους διδασκαλίας, στη συμμετοχή και στην αυτενέργεια των φοιτητών μας, καθώς και στη διαμόρφωση πλαισίων συνεχιζόμενης κατάρτισης, βασικής έρευνας και υποδομών προώθησης της στο ευρύτερο κοινό.

 Με το Κέντρο Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Μορφολογίας, πέρα από την έρευνα για την κοινωνική στρωμάτωση και κινητικότητα, εγκαινιάσαμε σειρά διαλέξεων μεταπτυχιακών φοιτητών, θερινά σχολεία, ένα αναγνωστήριο με πλούσιο επιστημονικό υλικό και γραφεία υποψηφίων διδακτόρων. Το Εργαστήριο Φύλου και το Εργαστήριο Πληροφορικής με τις εξειδικεύσεις πέρα των σεμιναρίων και συνεδρίων, δίνουν τη δυνατότητα σε φοιτητές/φοιτήτριες να υλοποιήσουν στα πλαίσια των σπουδών τους σειρά από έρευνες σε θέματα που άπτονται της έμφυλης πολιτικής και της κοινωνικής στατιστικής και μεθοδολογίας.

 Από το 2016 επεκτείνουμε τις παραπάνω δράσεις προς όφελος της πανεπιστημιακής μας κοινότητας. Εισάγαμε το μάθημα της κοινωνικής εργασίας στο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών, για δεύτερη ακαδημαϊκή χρονιά διεξάγουμε το εκπαιδευτικό ταξίδι – σεμινάριο στο Πανεπιστήμιο Durham της Μ. Βρετανίας με τη συμμετοχή μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων μας, για τέταρτη χρονιά συνεχίζουμε το θερινό σχολείο του Τμήματος και για πρώτη φορά στην Ελλάδα εκδίδουμε ως τμήμα τα Τετράδια Εργασίας Κοινωνικής Πολιτικής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής σε συνεργασία με τις εκδόσεις Gutenberg.

 Ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής

του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

Καθηγητής Ιορδάνης Ψημμένος

Μετάβαση στην Ιστοσελίδα του τμήματος

 

erasmus w elke w MODIP wide

Γ Ρ Η Γ Ο Ρ Η   Π Ρ Ο Σ Β Α Σ Η

Μηχανοργάνωση

Βιβλιοθήκη

it modip

diaugeia

MKE

SYNHGOROS

gym